Cupcakes met blauwe bessen (glutenvrij)

Omdat glutenvrije cakes en cupcakes snel droog zijn, maakte ik een variant met blauwe bessen en roomkaas. Deze cupcakes zijn niet alleen heerlijk van smaak, ze zijn ook lekker licht en fruitig. Ik maakte de cupcakes met blauwe bessen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om deze cupcakes met heerlijke rode zomervruchten te maken. Je hoeft deze cupcakes trouwens niet persé glutenvrij te maken, je kan de glutenvrije bloem ook vervangen door gewone bloem.


Ingrediënten:
  • 300g blauwe bessen
  • 100g suiker
  • 125g glutenvrije bloem (ik gebruikte boekweitmeel)
  • 1tl bakpoeder (heb je niet nodig als je zelfrijzende bloem gebruikt)
  • 125g suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 1/2tl bicarbonaat
  • 125g boter
  • 2 eieren
  • 2el melk

Voor de garnering:
  • 75g boter
  • 100g roomkaas
  • 400g poedersuiker

Werkwijze:
  1. Doe eerst de blauwe bessen en 100g suiker in een steelpannetje. Zet dit op het laag vuur en laat 15 minuten sudderen. Roer regelmatig. Dit mengsel is klaar wanneer het niet langer vloeibaar is, maar er eerder uitziet als een jam. Zeef dit en zet het aan de kant.

  2. Verwarm de oven voor op 170°C en plaats cupcakepapiertjes in een cupcakeblik.
  3. Maak het deeg voor de cupcakes. Hiervoor zeef je het boekweitmeel, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en bicarbonaat boven een mengkom. Daarna voeg je de boter toe. Meng dit en voeg daarna ook de eieren toe. Meng dit en voeg de melk toe. Meng nogmaals.


  4. Doe een lepel blauwe bessenjam in het deeg en roer heel kort. Schep het deeg in de cupcakepapiertjes. wanneer je merkt dat de blauwe bessenjam uit het deeg is, doe je er gewoon nog een schepje in en roer je nogmaals kort. De rest van de jam zet je aan de kant, die heb je straks nog nodig.

  5. Bak de cupcakes 22 minuten op 170°C.
  6. Laat ze even afkoelen in het cakeblik en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
  7. Maak ondertussen de roomkaas frosting. Hiervoor meng je de boter en de roomkaas. De poedersuiker voeg je in twee delen toe. Meng tussendoor goed.

  8. Spuit toefjes van de frosting op de cupcakes, doe hierop een lepeltje blauwe bessenjam en maak met een vork een swirl.


Joyce bakt

Reacties