Macarons: vanille

Al jaren staan macarons op mijn to-bake lijstje, maar nooit eerder durfde de challenge aan. Moet je voor macarons niet heel voorzichtig in precies te werk gaan? Doe je er geen jaren over om de perfecte macarons te maken? Toen ik voor kerst van een vriendin een macarons-receptenboekje cadeau kreeg, werd het toch stilaan tijd om me er eens aan te wagen. Ik ging heel voorzichtig en secuur te werk en maakte deze heerlijke (én bovendien goed gelukte!) macarons.



Ingrediënten:

Voor de koekjes:
  • 65g gemalen amandelen
  • 120g poedersuiker
  • 2 grote eiwitten
  • 50g fijne kristalsuiker
  • 1/2 tl vanille-essence

Voor de vulling:
  • 60g zachte boter
  • 120g poedersuiker
  • 1/2 tl vanille-essence
Werkwijze:
  1. Klop de eiwitten op, voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe. Zo ontstaat er een stevige, glanzende meringue. Klop als laatste de vanille-essence erdoor.

  2. Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker. Zeef dit mengsel, er mogen geen grote stukken in de macarons terechtkomen.

  3. Spatel een derde van de amandelen en poedersuiker door de opgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig en in draaibewegingen. Doe er daarna nog een derde bij en als laatste de rest van de amandelen en poedersuiker. Blijf voorzichtig mengen, meng het niet teveel, maar zorg dat alles opgenomen is. Het beslag moet glanzen en langzaam van de spatel vallen in een lint.
  4. Giet het beslag in een spuitzak met een grote spuitmond. Spuit kleine cirkels op de bakplaten (bekleed met bakpapier) en laat de macarons 30 minuten opstijven. Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C

  5. Bak de macarons 10-15 minuten. Bak slechts 1 bakplaat per bakbeurt. Ik heb hier ook 2 bakplaten in 2 keer gebakken. Laat ze afkoelen en trek ze voorzichtig van het bakpapier. Zoek ondertussen welke macarons op elkaar passen


  6. Voor de vulling klop je de boter, suiker en vanille-essence in een kom tot een romig mengsel. Gebruik de vulling om de macarons aan elkaar te plakken.


Joyce bakt




Reacties