Basisrecept: vanille cupcakes

Met een goed basisrecept voor vanillecakejes kom je al ver. Iedereen houdt ervan en je kan er ook eindeloos mee variëren om met één basisrecept toch heel wat verschillende cupcakes te kunnen bakken. Je kan gemakkelijk enkele ingrediënten toevoegen en daarnaast kan je ze ook naar hartelust decoreren met bijvoorbeeld marsepein of je kan er een mooie toef op spuiten met botercrème.Ingrediënten:
 • 150g boter
 • 135g suiker
 • vanille suiker
 • 3 eieren
 • 200g zelfrijzende bloem

Werkwijze:
 1. Verwarm de oven voor op 170°C en plaats cupcakepapiertjes in een cupcakeblik.
 2. Klop de boter samen met de suiker en de vanillesuiker romig. Voeg de eieren toe. Als laatste meng je kort de zelfrijzende bloem onder het mengsel. Zorg wel dat alles in het deeg is opgenomen.

 3. Doe het deeg in de cupcakevormpjes en zorg dat er in elk vormpje evenveel deeg zit (je kan dit doen met een spuitzak of met lepels, maar ik gebruik hiervoor een ijsschepper). Met deze hoeveelheden kan je 12 cupcakes bakken, de papiertjes moeten namelijk niet tot boven gevuld zijn, de cupcakes zullen nog rijzen in de oven.

 4. Bak de cupcakes 20 minuten op 170°C. Laat de cupcakes eerst even afkoelen in het cupcakeblik, zet ze daarna op een rooster. Decoreer de cupcakes pas wanneer ze volledig zijn afgekoeld.

Je kan de cupcakes naar keuze decoreren. Ikzelf versier ze het liefst met een lekkere frosting van botercrème of roomkaas. Ook hiermee kan je nog variëren. Hier laat ik je zien hoe ik een regenboog swirl maak met botercrème.


Daarnaast kan je de cupcakes heel eenvoudig aanpassen. Wanneer je wat cacao toevoegt krijg je chocolade cupcakes. Hou je van appelcake? Dan kan je stukjes appel door het beslag roeren voor heerlijke appel cupcakes.Joyce bakt

Reacties

 1. Oh wat zien ze er mooi uit! En lekker, of course :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ze zijn inderdaad wel heerlijk. Ik ben gek op vanille en ze kunnen een gemakkelijke basis zijn voor vele andere receptjes

   Verwijderen

Een reactie posten