Chocolade karamel rolo taart

Deze taart bakte ik voor de verjaardag van mijn vader. Het is een heerlijke chocoladetaart met een extra karamelsmaak, afgewerkt met een karamel botercrème en enkele rolo's. Hoe fel je de karamelsmaak wil, kan je zelf wat bijsturen door meer of minder karamel te gebruiken.
Ingrediënten:
Voor de karamel:
 • 100ml water
 • 240g suiker
 • 200ml room
 • zakje vanillesuiker

Voor de chocoladetaart:
Deze ingrediënten zijn voor 1 taart, als je de taart net zo hoog wil als die van mij, moet je twee taarten bakken en moet je dus alle ingrediënten x2 doen.

 • 350g zelfrijzende bloem 
 • 370g suiker
 • 50g cacao
 • 1/2tl zout
 • 240ml afgekoelde koffie
 • 210ml plantaardige olie (vb zonnebloemolie)
 • 3 eieren
 • 240ml volle melk

Voor de botercrème:
 • 300g boter
 • 540g poedersuiker
 • 150ml karamel (hoe je die maakt, staat beschreven in het recept)

Voor de ganache:
 • 2dl room
 • 100g boter
 • 400g chocolade (in stukjes)
Werkwijze:

Voor de karamel:
 1. Maak eerst de karamel. Hiervoor doe je het water en de suiker in een steelpannetje, roer dit kort door en zet het dan op het vuur. Laat het water en suiker staan tot ze mooi bruin geworden is. Roer ondertussen niet!


 2. Daarna neem je de pan van het vuur giet je in een dunne straal (maar wel doorgieten) de room al roerend in het suikerwater. Let op! Dit is heel warm en zal dampen. Doe dit dus wel voorzichtig, maar roer wel goed door. Als laatste meng je ook de vanillesuiker door de karamel. Laat dit helemaal afkoelen vooraleer het te gebruiken.

Voor de chocoladetaarten:
 1. Verwarm de oven voor op 170°C en beboter en bekleed twee sprinvormen met bakpapier (tenzij je maar 1 taart maakt, dan heb je maar 1 springvorm nodig)
 2. Ik maak de twee taarten tegelijkertijd. Hiervoor meng je eerst alle droge ingrediënten (bloem, suiker en cacao). Daarna meng je ook de koffie, olie en eieren. Doe dit allemaal samen in de keukenmachine en meng goed maar niet te lang. Voeg als laatste de melk toe.


 3. Als je net zoals ik deeg gemaakt hebt voor twee taarten, verdeel je het deeg gelijk over de twee taartvormen.


 4. Bak de taarten 50 minuten op 170°C. De taarten zijn klaar wanneer je een prikker er kan insteken en hij er proper terug uitkomt. Laat de taarten volledig afkoelen vooraleer je begint met decoreren.
Voor de chocoladeganache:
 1. Warm de room op in een steelpannetje. Wanneer de room kookt, voeg je de boter toe. De boter zal smelten door de warmte van de room.


 2. In een aparte kom doe je de chocoladestukjes. Giet hier de warme room op en laat dit een minuutje staan. De chocolade zal smelten door de warmte van de room. Roer alles goed door. De ganache is nu nog te vloeibaar voor gebruik, laat hem dus zeker een half uur staan vooraleer te decoreren.

Voor de botercrème:
 1. Voor de botercrème klop je eerst de boter romig. Daarna voeg je de poedersuiker in twee delen toe. Meng tussendoor de botercrème goed, hij mag zeker enkele minuten staan kloppen. Als laatste voeg je 150ml karamel (de helft van wat je gemaakt hebt) toe bij de botercrème. De botercrème kan je wel meteen gebruiken.

Het samenstellen van de taart:
 1. Zorg dat de taarten overal even dik zijn, ik heb de bovenkant van mijn taarten weggesneden om ze waterpas te maken.
 2. Snijd elke taart horizontaal in 2, zo heb je nu 4 plakken taart.


 3. De taart bouw je als volgt op: taart - beetje karamel - botercrème - taart - karamel - botercrème - taart - karamel - botercrème - taart 4. Als laatste decoreer je ook de zijkanten en de bovenkant met de botercrème. Houd een klein beetje botercrème achter om als laatste nog enkele toefjes op de taart te kunnen spuiten.
 5. Giet wat ganache op de taart (niet alles in 1 keer!). Begin in het midden en duw in cirkelende beweging de ganache naar de zijkant van de taart tot je ziet dat de ganache net over de taart loopt. De truc is hier om ervoor te zorgen dat de ganache niet te lopend is, maar ook niet te vast. Als hij te vast is, kan je hem even in de microgolf net dat beetje opwarmen.
 6. Laat de ganache even opstijven.


 7. Decoreer de taart met nog wat toefjes botercrème en rolo's.    Joyce bakt

  Reacties

  1. Ohh dat ziet eruit als de hemel! Ik houd ontzettend veel van Rolo en ga deze ook maken! Jeetje ik kan niet wachten :)

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er verrukkelijk uit heerlik

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er verrukkelijk uit heerlijk.... Ga deze snel maken☺

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Welke maat hebben jouw springvorm en in dit recept?

   BeantwoordenVerwijderen

  Een reactie posten