Neapolitan taart

Deze heerlijke neapolitan taart bestaat uit 3 lagen cake: een chocoladecake, een vanillecake en een aardbeiencake. De botercrème vulling pas je aan aan de laag waar je op dat moment aan bezig bent. Afwerken kan je naar eigen smaak, ik vulde de taart nog aan met chocoladeganache, sprinkles en wat koekjes om te verwijzen naar het neapolitan ijsje. De taart is best wel een groot project, maar is net daarom een leuk project voor tijdens de vakantie :)



Ingrediënten:
Voor de chocoladecake:
  • 240g zelfrijzende bloem 
  • 250g suiker
  • 40g cacao
  • 1/2tl zout
  • 160ml afgekoelde koffie
  • 140ml plantaardige olie (vb zonnebloemolie)
  • 2 eieren
  • 160ml volle melk

Voor de vanillecake:
  • 250g boter
  • 250g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 250g zelfrijzende bloem

Voor de aardbeiencake:
  • 250g boter
  • 250g suiker
  • 1 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 250g zelfrijzende bloem
  • 200g aardbeien

Voor de botercrèmes:
  • 500g boter
  • 1200g poedersuiker
  • 1tl vanille essence
  • 50g aardbeien

Voor de chocoladeganache:
  • 2dl room
  • 100g boter
  • 400g chocolade (in stukjes)

Werkwijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en beboter alvast een springvorm;
  2. Eerst maken we de chocoladecake. Hiervoor meng je gewoon alle ingrediënten goed door elkaar. Zorg wel dat de koffie voldoende afgekoeld is, hij mag niet meer warm aanvoelen. Doe deze cake in een ingevette bakvorm en bak hem 45 minuten op 180°C.


  3. Voor de vanillecake klop je eerst de boter romig met de suiker en vanillesuiker, voeg daarna de eieren een voor een toe en als laatste klop je kort de zelfrijzende bloem door het deeg. Doe dit in een beboterde springvorm en bak de cake 45 minuten op 180°C.


  4. De aardbeiencake maak je op dezelfde manier als de vanillecake, maar je mengt nog gemixte aardbeien door het deeg. Mix de aardbeien goed, er mogen geen stukjes meer inzitten. Doe ook de aardbeiencake in een beboterde springvorm en bak de cake 45 minuten op 180°C.



  5. Laat de cakes helemaal afkoelen vooraleer je begint met decoreren. De bovenkanten van de cakes zullen waarschijnlijk wat bol staan, snijd dit af zodat de cakes waterpas zijn aan de bovenkant. Snijd ze dan alle drie nog eens horizontaal middendoor.

  6. Voor de botercrème klop je eerst de boter goed los, je mag gerust de keukenrobot enkele minuten laten draaien. Voeg daarna de poedersuiker in twee delen toe en meng tussendoor nogmaals goed.


  7. Verdeel het deeg in 3 porties: een kleine portie voor de aardbeien botercrème, een iets grotere portie voor de chocolade botercrème en een hele grote portie voor de vanille botercrème.
  8. Voor de aardbeienbotercrème mix je de 50g aardbeien en voeg je dit toe aan de botercrème.
  9. Maak daarna de chocoladeganache. Hiervoor warm je de room op in een steelpannetje. Wanneer dit tegen het kookpunt gebracht is, zet je het vuur uit en voeg je de boter toe, deze zal smelten door de warmte van de room. Giet dan de room op de chocoladestukjes en laat dit een minuutje staan. Roer de ganache door, je zal zien dat de chocolade smelt. Wanneer de ganache te snel is afgekoeld, zal de chocolade niet helemaal kunnen smelten, dit is niet erg, je kan de ganache gewoon 10 seconden in de microgolfoven zetten om een beetje op te warmen.



  10. Doe een eetlepel van de ganache bij de tweede portie botercrème om de chocolade botercrème te maken.
  11. Voeg de vanillecrème bij de laatste, grote, portie botercrème.
  12. Bouw de taart als volgt op: chocoladecake - chocolade botercrème - chocoladecake - chocolade botercrème - vanillecake - vanille botercrème - vanillecake - vanille botercrème - aardbeiencake - aardbeien botercrème - aardbeiencake




  13. Werk de taart af met botercrème. Breng eerst een crumb coat aan, dit is een fijne laag botercrème om de kruimels vast te zetten, zo zullen er straks geen kruimels terecht komen in de buitenste laag botercrèm.
  14. Zet de taart een kwartiertje in de koelkast.
  15. Werk de taart af met vanillebotercrème, chocoladeganache en eventueel sprinkles en andere decoratie.





Joyce bakt

Reacties

  1. Dit ziet er lekker uit.
    Drie laagjes heb ik nog nooit geprobeerd.
    Dankjewel om het te delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooi taart joyce...en hier kruipt heel veel werk in dus proficiat met het resultaat!
    ik heb je trouwens genomineerd voor de liebster award!
    kijk vlug op mijn blog!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoe groot is de vorm in doorsnede?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten