Karamel chocolade mousse

Toen ik dit recept ontdekte, wou ik het onmiddellijk ook zelf uitproberen. Ik vind karamel en chocolade heerlijk samen en het idee om hier een mousse mee te maken deed me meteen al watertanden. De combinatie chocolade - karamel is hier echt ideaal, je smaakt ze beide en de smaken passen echt zeer goed samen. Het is precies alsof je een mousse eet, gemaakt van rolo's!




Ingrediënten:

  • 100g suiker
  • 60g boter
  • 200ml room
  • snuifje zout
  • 120g chocolade
  • 3 eieren
Voor de afwerking:
  • room
  • suiker
  • chocolade

Werkwijze;
  1. Maak eerst de karamel. Hiervoor doe je de suiker in een steelpannetje. Zet dit op het vuur, de suiker zal smelten en kleuren. Wanneer je ziet dat hij begint te smelten, mag je er in roeren. Wanneer de suiker het juiste kleur heeft, doe je de boter erbij.


  2. Daarna doe je vuur uit en voeg je de room toe. Meng hier ook het zout bij.


  3. Van deze karamel neem je ongeveer 120g apart, die kan je straks gebruiken voor wat extra smaak en decoratie. De chocolade voeg je toe bij de karamel die nog in het steelpannetje zit. De chocolade zal smelten door de warmte van de karamel.


  4. Neem de 120g karamel die je daarnet uit het steelpannetje hebt gehaald en gebruik dit om in jouw potjes of glazen al een bodempje karamel te gieten.
  5. Wanneer het karamel-chocolademengsel genoeg is afgekoeld, scheid je de eieren en voeg je de eierdooiers bij het karamel-chocolademengsel. De eiwitten klop je eerst afzonderlijk op.


  6. Eerst vouw je een derde van het eiwit onder het karamel-chocolademengsel, daarna voeg je ook de rest van het eiwit toe.
  7. Verdeel de mousse over jouw glazen en zet ze enkele uren in de koelkast.


  8. Ik werkte de mousse nog af met wat slagroom (hiervoor klop je de room op met enkele eetlepels suiker) en gesmolten chocolade.




Joyce bakt

Reacties

Een reactie posten