Rendier taart

Een tijdje geleden maakte ik een unicorn cake. Deze variant zag ik al een hele tijd geleden verschijnen op pinterest en meteen werd deze op mijn to bake lijstje gezet. De taart bestaat uit 5 laagjes chocoladecake, gevuld en gedecoreerd met nutella-botercrème. Ideaal voor kerstfeestjes met chocolade-verslaafden ;)




Ingrediënten:
Voor de cake:
  • 350g zelfrijzende bloem 
  • 370g suiker
  • 50g cacao
  • 1/2tl zout
  • 240ml afgekoelde koffie
  • 210ml plantaardige olie (vb zonnebloemolie)
  • 3 eieren
  • 240ml volle melk
Voor de botercrème:
  • 300g boter
  • 700g poedersuiker
  • 3el nutella
Extra om te decoreren:
  • chocolade om het gewei mee te maken
  • 2 spuitzakken
  • spuitkop - open ster
  • fijne ronde spuitkop
  • rode rolfondant
  • bruine rolfondant
  • zwarte icing (ik koop hiervoor altijd een tube zwarte decoratie icing van wilton)

Werkwijze:
  1. Verwarm de oven voor op 170°C en bak eerst de cake. Hiervoor meng je eerst alle droge ingrediënten. Hierbij doe je de eieren en melk. Meng goed en voeg als laatste de plantaardige olie en koffie toe. Doe het deeg in een taartvorm. Als je net zoals ik de easy layers vorm van Wilton gebruikt, moeten de laagjes maar 20 minuten in de oven. Als je 1 grote vorm gebruikt (en dan later de taart in laagjes snijdt), zal die er iets meer dan een uur in moeten. Start met een uur en controleer dan of hij al gaar is.
  2. Terwijl de cake afkoelt, kan je het gewei voor het rendier al spuiten. Hiervoor smelt je wat chocolade in een spuitzak (of plastiek zakje). Ik printte een gewei af en legde dit onder een vel bakpapier. Zo kan je gemakkelijk met de lijntjes meespuiten. Denk eraan om het gewei onderaan lang genoeg te maken, zodat je het gemakkelijk in de taart kan steken.


  3. Ondertussen kan je ook al de botercrème maken. Hiervoor klop je eerst enkele minuutjes de boter romig (als je echte boter gebruikt, zorg dat ze niet te hard is. Ik heb mijn boter uit de koelkast 30 seconden in de microgolf gedaan). Voeg de helft van de poedersuiker toe en meng opnieuw. Als laatste voeg je de rest van de poedersuiker en de nutella toe.


  4. Als de cake afgekoeld is, zorg je dat je enkele mooie lagen kan opbouwen. Zorg dat elke laag mooi plat is en bij de easy layers van wilton moet je ook aan de zijkanten een randje afsnijden. Ik maakte hier een taart van 5 lagen, maar je kan zelf kiezen hoe hoog je de taart wil, of hoe dik je de laagjes wil. Start dan met het opbouwen van de taart.
  5. Smeer een crumbcoat aan de zijkanten en bovenkant van de taart om alle kruimels in te sluiten. Zet de taart nu even in de koelkast om op te stijven, zo kan je de buitenste laag er straks gemakkelijk aansmeren en kan je de taart gemakkelijk bewerken.


  6. Wanneer je de taart rond om rond besmeerd hebt met de nutella-botercème (en alles mooi gladgestreken hebt) is het tijd om het gewei en de oren te plaatsen. Voor de oren rolde ik wat bruine fondant uit, die ik uitduwde in hart-vormpjes.


  7. Doe de rest van de botercrème in een spuitzak om het rendier mooie manen te geven. Dit kan je nog wat decoreren met parels of extra chocoladedruppels. Als laatste teken je nog de ogen van het rendier en geef je hem met fondant nog een rode neus.




Reacties

Een reactie posten